Hi ha vida a Mart ?

Click here for english: Is there life in Mars ?

30 agost 2012

Com sabeu, aquests dies Mart torna a estar de moda. El 6 d’agost hem vist com la missió Mars Science Laboratory (MSL) de la NASA [1] va aterrar, o potser més ben dit, “amartitzar” (existeix aquesta paraulota ?) al planeta roig amb èxit, i ara l’astromòbil Curiosity s’hi passeja per allà veient què hi troba. Aquest robot d’uns 900 kg, el més gran que s’ha aconseguit fer arribar sa i estalvi a Mart, va molt ben equipat. Porta 10 instruments científics, com teledetector amb làser infraroig, espectròmetre de masses, cromatògraf de gassos, difracció de raigs X, càmera microscòpica, detector de radiacions, estacions metereològiques, i altres, a més de 17 càmeres fotogràfiques [2].

Aquests equips estan pensats per intentar detectar qualsevol rastre d’aigua, analitzar les roques amb precisió, estudiar els minerals en la superfície de Mart, mesurar la quiralitat de les molècules detectades (ja sabeu, L- o D-, com els L-aminoàcids propis dels sers vius) i fer fotografies en alta resolució.

Curiosity

L’astromòbil Curiosity, de la missió Mars Science Laboratory de la NASA

Amb aquestes eines, entre els objectius de la MSL, cal destacar la determinació de si hi van existir condicions propícies per a la vida. Per tant, més que buscar si troba directament sers vius, l’objectiu és intentar trobar senyals de si n’hi podria haver o hi hagués hagut, i d’altra banda, veure les possiblitats del terreny (“marteny” ?) des del punt de vista d’una possible colonització.

La vida tal com la coneixem a la Terra es basa en els elements químics de la bioquímica fonamental, o sigui, carboni, oxigen, hidrogen, nitrogen, fòsfor i sofre, i els altres oligoelements. Si bé aquests elements es troben a molts llocs de l’espai, inclòs Mart, cal quantificar-los per saber si les proporcions són indicatives d’una possible vida marciana present o passada.

Per descomptat, un punt clau en la cerca de vida és trobar aigua líquida, ja que a la Terra es troben sers vius a qualsevol lloc on hi hagi l’aigua en estat líquid, independentment de les altres condicions, aeròbiques o no, i de pHs extrems i altres condicions inhòspites. Com sabeu, al nostre planeta hi ha microorganismes per tot arreu, i dels anomenats extremòfils, ja siguin arquees o bacteris, n’hi ha que viuen als fons marins abisals a pressions enormes, altres a pH per sota de 1 i a temperatures properes a l’ebullició, altres a uns quants centenars de metres sota terra, altres a les capes altes de l’atmosfera, altres que aguanten radiacions, altres en una pressió osmòtica molt alta (salines per ex.), etc. Però en tots els casos, i fins i tot a vegades amb molt pocs nutrients, sempre es troben en presència d’aigua líquida, encara que sigui en poca concentració. A la Terra, allà on hi ha aigua líquida, sempre s’han trobat sers vius, sobretot microorganismes.

Doncs bé, a Mart, hi ha aigua líquida ? Sembla que molt difícilment, però no impossible del tot. Hi ha aigua, això sí, sobretot gel als pols (vegeu foto) i en altres llocs, però la poca pressió atmosfèrica (la màxima a la superfície marciana és un 0,6% de la terrestre), fa que el gel es sublimi directament a vapor d’aigua, que pràcticament no és retingut per l’atmosfera i s’escapa del planeta. L’atmosfera marciana conté 95% CO2, 3% N2, i traces d’oxigen i aigua, a banda de molta partícula en suspensió, de color rogenc semblant al color en què veiem el planeta, degut a òxid de ferro. La temperatura oscil.la des d’uns -140ºC als pols fins a uns 35ºC ocasionalment, a l’equador. Per tant, encara que sigui de forma temporal, sí que pot haver-hi aigua líquida.

Mart

Mart amb el seu color real de vist amb el telescopi espacial Hubble, NASA 1999

Tanmateix, malgrat l’inhòspit que sembla Mart actualment, hi ha proves geològiques de l’existència d’aigua líquida en un passat, per la geomorfologia de valls i canals, etc, i també per la presència d’alguns minerals que només es formen amb aigua (hematita per exemple).

D’altra banda, s’han detectat a Mart petites quantitats de metà i formaldehid, compostos que a la Terra són generats sobretot biològicament i que les condicions de l’atmosfera marciana fan que siguin de vida curta [3]. Tanmateix, no es descarta el seu origen geològic.

L’habitabilitat de Mart s’ha provat reproduint les seves condicions a nivell de laboratori, i sotmetent-hi líquens alpins i polars a aquestes condicions [4]. Doncs s’ha vist que ho podrien resistir !

La qüestió de possible vida a Mart tingué un punt àlgid el 1996, quan foren publicades a la revista Science [5], per personal de la NASA, imatges d’un tall microscòpic d’un meteòrit procedent de Mart, el ALH84001. Aquesta pedra sembla que és d’origen marcià i fou llençada a l’espai per l’impacte d’un meteòrit a Mart fa uns 15 milions d’anys, i després de viatjar pel sistema solar, arribà a l’Antàrtida terrestre, on es va trobar el 1984. Les estructures que veiem recorden cadenes bacterianes, i es va proposar que serien microfòssils marcians. Tanmateix, no s’ha demostrat l’origen biològic d’aquestes formes i d’altra banda s’ha proposat un origen inorgànic dels minerals del meteòrit [6].

ALH84001 estructuresMicroscòpia electrònica d’un fragment del meteòrit ALH84001 (imatge de la NASA)

Bé, esperem doncs amb expectació els resultats de les anàlisis que està fent el Curiosity. Si troba evidències de vida present o passada a Mart, ens donarà molt que pensar, sobretot en el sentit que els organismes terrestres no som únics a l’univers, i encara que només siguin evidències de vida microbiana molt senzilla, podrem concloure que la vida és una característica ben extesa a l’univers, oi ?

Què en penseu ? Trobarà el Curiosity proves de vida a Mart ?

Terra i MartTerra i Mart a la mateixa escala, dos Bio-planetes ? (imatge de la NASA)

Bibliografia

[1] NASA: http://www.nasa.gov/mission_pages/msl/

[2] Mahaffy, P. (2009) Sample analysis at Mars: Developing analytical tools to search for a habitable environment on the red planet. Geochemical News (Geochemical Society), 141, oct. 2009

[3] Krasnopolski, V.A. et al. (2004). Detection of methane in the Martian atmosphere: evidence for life?”. Icarus 172, 537–547

[4] DLR, German Aerospace Center) Surviving the conditions on Mars: http://www.dlr.de/dlr/en/desktopdefault.aspx/tabid-10081/151_read-3409/

[5] McKay, D.S. et al. (1996) Search for past life on Mars: Possible relic biogenic activity in Martian meteorite ALH84001. Science 273, 924–930

[6] Golden, D.C. et al. (2004) Evidence for exclusively inorganic formation of magnetite in Martian meteorite ALH84001. American Mineralogist 89, 681–695

[ ] … i la Wikipèdia:

– Mars Science Laboratory: http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Science_Laboratory

– Mars: http://en.wikipedia.org/wiki/Mars

About Albert Bordons

Professor at "Universitat Rovira i Virgili" in Tarragona. Born in Barcelona 1951. Scientific areas: microbiology, biochemistry, biotechnology, oenology. I like: nature, biological sciences, photography, mountains, ... Languages: catalan (first one), spanish, french, english and some italian.

Posted on 30 Agost 2012, in Mart. Bookmark the permalink. 6 comentaris.

  1. Espero que ens vagis informant amb el que trobi el curiosity eh??

  2. Hola Albert!
    Felicitats per la iniciativa, i t’aniré seguint!
    Una abraçada,
    Miquel

  1. Retroenllaç: Poques novetats a Mart, però tenim un estudi decebedor a la Terra « BIOS i altres

  2. Retroenllaç: Un llac “habitable” a Mart fa 3800 milions d’anys | BIOS i altres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Lluís Rabell

Activista, polític, company

Blog Cátedra de Historia y Patrimonio Naval

“Quien domina el mar, domina todas las cosas” (Temístocles)

No sé ni cómo te atreves

Fotografía y esas pequeñas cosas de cada día

Life Secrets

For my students

Horitzons llunyans

Mirades distants

#4wine

Los vinos son pequeñas historias dentro de una botella y nosotras queremos contarte las nuestras

Vi·moments·persones

Un maridatge a tres bandes

SciLogs: Artificial, naturalmente

Coses interessants de ciències de la vida i de la natura, i altres no tan "Bios"

microBIO

Coses interessants de ciències de la vida i de la natura, i altres no tan "Bios"

RealClimate

Coses interessants de ciències de la vida i de la natura, i altres no tan "Bios"

Quèquicom

Coses interessants de ciències de la vida i de la natura, i altres no tan "Bios"

Dionís de viatge a Ítaca

Experiències enoturístiques

A %d bloguers els agrada això: