Poques novetats a Mart, però tenim un estudi decebedor a la Terra

Click here for english:  Few news from Mars, but there is a disappointing study in Earth

16 setembre 2012

Fa uns dies escrivia en aquest blog (Hi ha vida a Mart ?) sobre la missió Mars Science Laboratory de la NASA a Mart amb el famós astromòbil Curiosity, i el principal objectiu de trobar rastres de possible vida que hi hagués hagut al planeta roig.

Bé, com era d’esperar, de moment no hi ha cap notícia espectacular, ja que com en tots els estudis científics, les coses requereixen el seu temps. El Curiosity va fent fotos (aquí en veiem una) i va prenent mostres i analitzant-les. Avui porta 40 dies des de l’aterratge i s’ha passejat uns 150 metres. I tal com diu la darrera crònica de la NASA, continua fent la seva feina “amb bona salut”. Seguirem esperant doncs.

Vista de Mart del CuriosityUna de les fotos fetes pel Curiosity al cràter Gale amb una càmera Mastcam de 34 mm. Les muntanyes del fons (a uns 15 km) són l’anomenat Mount Sharp. Imatge: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Ara bé, avui us volia comentar sobretot una notícia una mica decebedora en quant a les possibilitats de que hi hagués hagut vida marciana. Resulta que un treball recent d’uns investigadors francesos i nord-americans (Meunier et al, 2012) aporta proves de què les argiles marcianes podrien tenir un origen magmàtic directe i per tant no s’haurien format per contacte d’aigua líquida amb l’escorça basàltica, com fins ara s’hipotetitzava. I per tant, quant menys probable l’existència d’aigua líquida en el passat de Mart, menys probabilitat que hi hagi hagut sers vius.

Efectivament, les argiles són silicats hidratats (grup filosilicats), sobretot d’alumini (Al2O3 · 2 SiO2 · 2 H2O), minerals d’estructura granular que a la Terra s’originen sobretot per descomposició de roques magmàtiques que contenen minerals silicats, com el feldespat, per acció de l’aigua líquida (aquesta pot contenir àcid carbònic i altres compostos). Ja fa alguns anys que s’han identificat argiles a Mart amb els espectròmetres de l’observatori OMEGA de la nau Mars Express de l’agència europea, orbitant Mart (Bibring et al, 2006). Aquests minerals argilosos, força abundants, es creia fins ara que s’haurien format durant molt temps per interacció d’aigua líquida amb l’escorça basàltica de Mart, descomponent les roques magmàtiques, però això sí, als primers temps de la seva història, fa uns 3700 milions d’anys, a la mateixa època d’inici de la vida terrestre. La presència d’aigua líquida seria un signe de condicions més càlides i humides en el Mart primitiu, i per tant més probabilitat de vida.

Argiles marcianesArgiles (en vermell) exposades en l’escorça antiga de piroxens (silicats metàl·lics) de Mart al Mawrth Vallis, mirant al sud. Imatge © Joseph Michalski

Però el treball de Meunier et al. publicat ara suggereix un mecanisme diferent que no requereix les reaccions perllongades de les roques amb l’aigua. Curiosament, la prova l’han trobat a la Terra, estudiant argiles de l’atol de Mururoa a la Polinèsia francesa, que són argiles anàlogues als filosilicats marcians. Utilitzant tècniques petrogràfiques (estudi de les estructures del mineral a nivell microscòpic), microanàlisis d’elements, i de proporció d’isòtops, aquests investigadors han vist que les argiles del Mururoa, riques en Fe i Mg, són molt més riques en elements terres rares (lantànids i altres) i tenen unes estructures microscòpiques molt diferents respecte les altres argiles terrestres més abundants originades per alteració de l’aigua. Les característiques de les argiles del Mururoa apunten a què s’originaren per pulsos breus de magma en desgasificació als intersticis del basalt, i l’aigua que contenen les argiles seria només d’origen magmàtic.

Meunier et al. també han estudiat meteorits marcians i les argiles d’alguns d’aquests també presenten les mateixes característiques que les de Mururoa. Sobretot la proporció dels isòtops carboni-13 i deuteri del meteorit Lafayette mostra que les argiles foren formades per precipitació directa de fluid magmàtic que contenia aigua, per desgasificació del magma.

Per tant, si es demostra que les argiles de Mart, molt semblants a les de Mururoa si més no en els seus espectres, també foren formades per desgasificació magmàtica, aleshores la presència d’aigua líquida en la història de Mart seria més difícil de demostrar, i aquest planeta no hauria tingut condicions fàcils d’habitabilitat a les mateixes èpoques on la vida començava a florir a la Terra.

El lloc per on es mou el Curiosity, el cràter Gale, se sap que conté filosilicats, o sigui, argiles. Queda doncs esperar que aquest astromòbil trobi les argiles i les analitzi, i a veure si pot aportar algunes dades una mica més optimistes.

Bibliografia

Bibring, J-P. et al (2006) Global mineralogical and aqueous Mars histoy derived from OMEGA/Mars Express Data. Science 312, 5772, 400-404

Hynek, B. (2012) Planetary science: Unhabitable martian clays ? Nature Geoscience, News and Views, online 9 sept 2012: http://dx.doi.org/10.1038/ngeo1560

Meunier, A. et al (2012) Magmatic precipitation as a possible origin of Noachian clays on Mars. Nature Geoscience, online 9 sept 2012: http://dx.doi.org/10.1038/ngeo1572

http://en.wikipedia.org/wiki/Clay

About Albert Bordons

Professor at "Universitat Rovira i Virgili" in Tarragona. Born in Barcelona 1951. Scientific areas: microbiology, biochemistry, biotechnology, oenology. I like: nature, biological sciences, photography, mountains, ... Languages: catalan (first one), spanish, french, english and some italian.

Posted on 16 Setembre 2012, in Mart. Bookmark the permalink. 3 comentaris.

  1. francesc Nicolau Pous

    Les restes de les lleres de rius mostren que hi ha hagut aigua a Mart, encara que les argiles no en siguin una prova prou vàlida. Cal creure, doncs que l’aigua va córrer un temps pel pla- neta roig.
    Francesc Nicolau Pous

    • Gràcies Francesc Nicolas pel comentari. Efectivament, “cal creure…”, però això de creure no és prou científic, ha ha. Tant de bo s’acabin trobant més evidències. Salutacions Albert

  1. Retroenllaç: Què dius, Curiosity, hi havia aigua a Mart, sí o no ? « BIOS i altres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Lluís Rabell

Activista, polític, company

Blog Cátedra de Historia y Patrimonio Naval

“Quien domina el mar, domina todas las cosas” (Temístocles)

No sé ni cómo te atreves

Fotografía y esas pequeñas cosas de cada día

Life Secrets

For my students

Horitzons llunyans

Mirades distants

#4wine

Los vinos son pequeñas historias dentro de una botella y nosotras queremos contarte las nuestras

Vi·moments·persones

Un maridatge a tres bandes

SciLogs: Artificial, naturalmente

Coses interessants de ciències de la vida i de la natura, i altres no tan "Bios"

microBIO

Coses interessants de ciències de la vida i de la natura, i altres no tan "Bios"

RealClimate

Coses interessants de ciències de la vida i de la natura, i altres no tan "Bios"

Quèquicom

Coses interessants de ciències de la vida i de la natura, i altres no tan "Bios"

Dionís de viatge a Ítaca

Experiències enoturístiques

A %d bloguers els agrada això: