1ª Jornada de Recerca en Enologia i Viticultura a Catalunya

Click here for the english version: 1st Conference of Research on Oenology and Viticulture in Catalonia

Abans que res, demano disculpes als amics d’aquest blog pels quasi 5 mesos darrers sense publicar-hi res. Ho sento, se m’havia acumulat la feina de docència i recerca, i també per la preparació d’aquesta Jornada que ara comento.

imatge Jornada

El passat 4 de juny s’ha celebrat a Tarragona la 1ª Jornada de Recerca en Enologia i Viticultura a Catalunya. He tingut el plaer d’haver-ne estat l’organitzador, juntament amb en Pep Llauradó, perquè sóc el coordinador (i en Pep el gestor) del subcampus Enologia del CEICS, o sigui, el Campus d’Excel·lència Internacional de Catalunya Sud.

El CEICS és l’agregació estratègica, impulsada per la Universitat Rovira i Virgili, de les diferents entitats i estructures de docència, recerca, transferència de coneixement i el sector productiu del sud de Catalunya, amb l’objectiu d’esdevenir un referent internacional en 5 àmbits: Química, Nutrició-Salut, Turisme, Patrimoni-Cultura i Enologia.

L’any passat 2012 vaig tenir l’honor de ser nomenat coordinador del subcampus Enologia del CEICS, pel rector de la URV Xavier Grau, que és el president del CEICS.

logo CEICS Eno

El subcampus d’Enologia aplega la URV, la Fundació URV, el parc tecnològic de Falset VITEC, l’IRTA, l’INCAVI, el clúster INNOVI, així com la majoria de D.O. catalanes, sobretot les de les comarques tarragonines, i també empreses i cellers com Freixenet i altres.

Un dels objectius principals del CEICS és promoure la visibilitat de la recerca que es fa al territori. Per això, ja des dels inicis del CEICS, amb motiu del 1r Fòrum que tingué lloc el novembre del 2011, es va pensar en fer una Jornada com aquesta en l’àmbit català de recerca vitivinícola.

foto Jornada

Inauguració de la Jornada, amb el rector de la URV Xavier Grau i el degà de la Facultat d’Enologia Joan Miquel Canals

A Catalunya sovint tenim l’oportunitat d’assistir a diverses jornades científiques o tècniques d’enologia i/o viticultura. L’INCAVI, l’Associació Catalana d’Enòlegs (ACE) o el clúster INNOVI, o la mateixa Facultat d’Enologia de la URV sovint organitzen jornades tècniques o cursos específics. Totes elles són molt necessàries i interessants, i aporten valor afegit al sector vitivinícola català, però tanmateix potser no s’havia fet fins ara cap trobada de tots els investigadors d’aquest àmbit a nivell català, per visualitzar globalment tota la recerca que s’està duent a terme, no només en un tema o enfoc específic.

retol Jornada 3

Per tot plegat, vam considerar oportú aprofitar l’empenta del CEICS per a organitzar aquesta Jornada a nivell català. L’objectiu principal era fer conèixer i difondre la recerca que es fa a Catalunya en Enologia i Viticultura i aspectes relacionats. En repassar les bases de dades de publicacions científiques dels darrers anys abans de la Jornada, hem pogut constatar que al país hi ha uns 20 grups d’investigadors que tenen com a línies de recerca principals les relacionades amb les ciències de la vinya i el vi, però a més a més hi ha uns altres 40 grups o investigadors que encara que el seu àmbit principal de recerca no sigui la viticultura o l’enologia, han publicat aquests darrers anys diversos treballs relacionats en diferents aspectes, fins i tot de disciplines científiques aparentment allunyades. Tots ells van ser convidats a la Jornada celebrada a Tarragona, en concret al Campus Sescelades de la URV, per presentar els seus treballs més innovadors o les línies de recerca, en forma de pòsters. Cal agrair-los a tots la molt bona resposta que hi va haver, amb un total de 44 pòsters presentats.

IMG_0055IMG_0089IMG_0164

Un altre objectiu implícit de la Jornada era la trobada. Aquesta Jornada ha estat una ocasió per trobar-se, descobrir i comentar els detalls dels darrers treballs amb els companys dels diferents centres catalans, potser fins i tot conèixer-se per primer cop personalment en alguns casos, i promoure les col·laboracions entre els diferents grups.

IMG_0127

IMG_0046

Però a més aquesta Jornada no ha estat una trobada exclusiva per als científics. La recerca no té sentit si no té una aplicació pràctica i uns beneficis en els processos vitivinícoles, encara que sovint l’aplicació no sigui immediata. Això lliga amb l’objectiu principal de la Jornada, ja comentat, de fer visible la recerca que es fa aquí. En aquest sentit, alguns dels pòsters que s’han presentat han estat seleccionats per tal que els mateixos autors els comentessin breument en les sessions generals, i la selecció ha estat realitzada tenint en compte l’interès de la recerca feta per al sector vitivinícola.

La majoria del programa de la Jornada estava relacionada amb els mateixos pòsters presentats. Per això, a més de poder veure’ls i comentar-los particularment amb els autors al llarg del dia, hi va haver 4 sessions generals on els experts moderadors ens els van presentar de forma resumida. En aquestes 4 sessions es van agrupar els diversos pòsters en base als seus àmbits.

IMG_0199IMG_0058Els moderadors Robert Savé (IRTA), Anna Puig (INCAVI) i a baix, el sociòleg i escriptor Lluís Tolosa prenent anotacions d’un dels pòsters

IMG_0113

En Robert Savé de l’IRTA va presentar i moderar els de Viticultura. L’Olga Busto de la URV ho va fer amb els de Química i Tecnologia en Enologia. L’Anna Puig ho va fer amb els de Microbiologia en Enologia i Viticultura, i finalment el sociòleg i escriptor Lluís Tolosa ho va fer amb els d’altres àmbits relacionats amb la vinya i el vi, com els efectes sobre la salut, els temes de medi ambient, o altres aspectes socioeconòmics com el turisme, o aplicacions a altres indústries alimentàries, i també aspectes culturals o històrics i fins i tot prehistòrics.

El conjunt de comunicacions presentades ha demostrat el bon nivell internacional de qualitat de la recerca efectuada en enologia i viticultura a Catalunya, i al mateix temps la gran diversitat de temes. Amb els resums de les comunicacions s’ha editat un llibre (1ª Jornada de Recerca en Enologia i Viticultura a Catalunya, Llibre de resums de la Jornada organitzada pel CEICS, Tarragona 4 juny 2013), que ha estat publicat pel Servei de Publicacions de la URV, amb el ISBN 978-84-695-7878-0.

A més, la Jornada ha comptat amb la conferència inaugural d’un investigador de prestigi internacional en genètica de la vinya, en José Miguel Martínez Zapater, que té un ampli currículum investigador en genètica de plantes.

foto JM Mz Zapater

Des del 1998 el Dr. Zapater treballa en la genètica de Vitis, havent assolit importants resultats, tant a nivell d’identificació de varietals per tècniques moleculars, com en transcriptòmica de la vinya, amb l’estudi de l’expressió gènica en funció de les condicions de canvi climàtic. Des del 2010 és el director del nou Instituto de Ciencias de la Vid y el Vino (ICVV) a Logroño.

IMG_0022

La conferència del Dr. Zapater va ser una excel·lent revisió sobre les bases genètiques de la variabilitat de Vitis i de les tècniques moleculars per identificar les diferents varietats.

Podem dir que la Jornada, amb uns 70 assistents, ha estat un èxit. Hi han assistit  investigadors, estudiants, tècnics i professionals, de la URV, INCAVI, IRTA, VITEC, UAB, UB, UPC, UdL, CSIC, i de 7 empreses o cellers. En una enquesta que se’ls ha fet, la gran majoria dels assistents han estat molt satisfets de la Jornada, la seva organització, el seu desenvolupament, i desitgen que es torni a fer, i també que s’estableixi amb una periodicitat anual o bianual.

jornada + logo ceics

Advertisements

About Albert Bordons

Professor at "Universitat Rovira i Virgili" in Tarragona. Born in Barcelona 1951. Scientific areas: microbiology, biochemistry, biotechnology, oenology. I like: nature, biological sciences, photography, mountains, ... Languages: catalan (first one), spanish, french, english and some italian.

Posted on 24 Juny 2013, in URV, Vins i Enologia. Bookmark the permalink. 2 comentaris.

  1. enhorabona albert per la feina feta!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

No sé ni cómo te atreves

Fotografía y esas pequeñas cosas de cada día

Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Life Secrets

For my students

All you need is Biology

Blog professional sobre Biologia · Blog profesional sobre Biología · A professional blog about Biology

Rambles of a PA student

Caffeinated forays into biological imaginings.

Horitzons llunyans

Mirades distants

#4wine

Los vinos son pequeñas historias dentro de una botella y nosotras queremos contarte las nuestras

Vi·moments·persones

Un maridatge a tres bandes

SciLogs: Artificial, naturalmente

Coses interessants de ciències de la vida i de la natura, i altres no tan "Bios"

microBIO

Coses interessants de ciències de la vida i de la natura, i altres no tan "Bios"

RealClimate

Coses interessants de ciències de la vida i de la natura, i altres no tan "Bios"

Què Qui Com

Coses interessants de ciències de la vida i de la natura, i altres no tan "Bios"

Dionís de viatge a Ítaca

Experiències enoturístiques

%d bloggers like this: